Abies Concolor

3.600 рсд6.000 рсд

Abies concolor, poznat i kao bijeli jela ili jela iz Colorada, je impozantno zimzeleno drvo koje pripada porodici Pinaceae. Ova vrsta je autohtona na zapadu Sjedinjenih Američkih Država i može se pronaći u različitim regijama, uključujući Stjenovite planine i Sierra Nevadu. Njegov impresivan izgled i prilagodljiva priroda čine ga popularnim izborom kako za ukrasno uređenje okoliša, tako i za komercijalno šumarstvo.

Jedna od glavnih karakteristika Abies concolor je njegova impozantna veličina. Može narasti do 20m metara , sa ravnom i simetričnom krošnjom koja oblikuje vitki stožac. Njegovi dugi, meki iglice su srebrno-plave do sivkaste boje, što ovu vrstu čini prepoznatljivom i estetski privlačnom.

Osim svoje ljepote, bijeli jela je također cijenjen zbog svoje prilagodljivosti različitim uvjetima rasta. Može uspješno rasti u različitim tipovima tla, uključujući pijesak, glinu ili pjeskovito tlo, te preferira dobro drenirana područja. Također može podnijeti različite razine sunčeve svjetlosti, od polusjenovitih do osunčanih staništa, što ga čini prikladnim za različite klimatske uvjete.

Ova vrsta ima važnu ekološku ulogu u svom prirodnom staništu. Njegove krošnje pružaju sklonište i hranu raznim životinjama, uključujući ptice, vjeverice i jelene. Također igra ključnu ulogu u očuvanju tla i održavanju vodnih resursa, smanjujući rizik od erozije i poplava.

U nekim područjima, Abies concolor se koristi i u komercijalne svrhe. Drvo bijelog jele je vrijedno za građevinske projekte, proizvodnju namještaja i druge drvene proizvode. Također se koristi kao božićno drvce zbog svog elegantnog izgleda i mirisa koji ispuni prostoriju.

Unatoč svojoj otpornosti, bijeli jela suočava se s nekim prijetnjama. Pretjerano iskorištavanje šuma i gubitak staništa mogu dovesti do smanjenja broja jedinki ove vrste. Stoga je važno provoditi održivo šumarstvo i zaštititi prirodna staništa kako bi se osigurala dugoročna održivost bijelog jele i drugih biljnih i životinjskih vrsta koje ovise o njemu.

Uz svoju izuzetnu ljepotu i ekološki značaj, Abies concolor zauzima posebno mjesto u svijetu prirode. Njegova prisutnost u divljini i kulturnoj krajoliku pruža iznimno iskustvo promatračima prirode, ističući važnost očuvanja i poštivanja prirodnog svijeta koji nas okružuje

Šifra proizvoda: SR055 Kategorija: Oznake: , , , , ,

Additional Info

Dodatne informacije

Visina sadnice

70 cm, 100cm, 150cm