Juniperus Chinensis Skyrocket-Nebeska raketa

500 рсд1.800 рсд

Juniperus chinensis ‘Skyrocket’, poznat i kao „Nebeska raketa,“ je zimzeleni četinar iz porodice čempresa (Cupressaceae) koji je popularan u pejzažnom uređenju zbog svog uspravnog, stožastog rasta i prepoznatljive plave-zelene boje iglica. Ova sorta čempresa potiče iz Kine, ali se danas može naći širom sveta u mnogim vrtovima, parkovima i urbanoj zelenoj infrastrukturi.

Opis biljke: Nebeska raketa je srednje veliki grm ili mali četinar koji dostiže visinu od 3 do 5 metara, a širinu od 0,6 do 1,2 metra. Njegova karakteristična osobina je uspravan, koliko i širok, stožasti oblik koji ga čini odličnim izborom za živu ogradu, soliterne sadnje ili akcente u vrtovima. Igle biljke su sitne, gusto raspoređene i svetlo zelene boje, koja podseća na nijansu neba, što je i inspirisalo naziv „Nebeska raketa.“

Uslovi uzgoja: Nebeska raketa je veoma prilagodljiva biljka koja dobro uspeva u različitim klimatskim uslovima. Najbolje uspeva na sunčanim do polusenovitim mestima, ali može podneti i delimičnu hladovinu. Ova sorta je tolerantna na sušu i može preživeti u različitim tipovima zemljišta, pod uslovom da je dobro drenirano. Uobičajeno je otporna na većinu štetočina i bolesti, što je čini relativno lako održavati.

Uloga u pejzažnom uređenju: Juniperus chinensis ‘Skyrocket’ je veoma cenjen u pejzažnom uređenju zbog svog atraktivnog izgleda i jednostavnosti održavanja. Njegov uspravni oblik i zanimljiva boja iglica pružaju kontrast drugim biljkama u vrtu. Osim toga, može se koristiti kao živa ograda za obeležavanje granica, jer gusti rast biljke pruža dobru privatnost.

Kao i kod svake biljke, važno je redovno provetravati i orezivati Nebesku raketu kako bi se održao njen oblik i lepota. Mlade biljke treba zalivati tokom prvih nekoliko godina nakon sadnje kako bi se osiguralo zdravo i snažno korenje.

Istaknute karakteristike:

  • Zimzeleni četinar sa stožastim oblikom.
  • Igle svetlo zelene boje, što daje dojam neba, odakle potiče naziv „Nebeska raketa.“
  • Visina od 3 do 5 metara i širina od 0,6 do 1,2 metra.
  • Prilagodljiva biljka koja dobro uspeva u različitim uslovima.
  • Može se koristiti kao živa ograda, soliterni ukras ili akcentna biljka.

Ukratko, Juniperus chinensis ‘Skyrocket’ ili „Nebeska raketa“ je cenjena biljka u pejzažnom uređenju zbog svoje jednostavnosti održavanja, zanimljivog izgleda i različitih mogućnosti korišćenja u vrtovima i pejzažima. Njena atraktivnost i prilagodljivost čine je omiljenim izborom za mnoge vrtlare i pejzažne arhitekte.

Šifra proizvoda: - Kategorija: Oznake: , , , , ,

Additional Info

Dodatne informacije

Visina sadnice ±

20cm, 30cm, 40cm, 50cm, 60 cm, 70cm, 80cm, 100cm, 120cm, 130cm, 140cm, 150cm